Drób i obce substancje chemiczne w nim zawarte

Drób i obce substancje chemiczne w nim zawarte

Stosowanie odpowiedniej diety nie tylko poprawia nasze samopoczucie i kondycję fizyczną, ale także stanowi profilaktykę wielu chorób. Wraz z pokarmem nasz organizm pobiera nie tylko substancje odżywcze, ale także substancje obce takie jak antybiotyki, hormony oraz czynniki chemiczne. Mogą one wywierać bezpośredni wpływ na funkcjonowanie organizmu. Czy wiemy jakie zagrożenia mogą wynikać z ich obecności?

Antybiotyki w hodowli zwierząt

Zastosowanie antybiotyków ma wiele korzystnych działań z punktu widzenia hodowców. Świetność stosowania antybiotyków hodowli przypada na lata 60. i 70. ubiegłego wieku (źródło). Jednak już po niedługim czasie okazało się, że ich stosowanie prowadzi do lekooporności bakterii, co może być tragiczne w skutkach. Lekooporność stanowi ogromny problem w leczeniu chorób bakteryjnych.

Powszechne stosowanie antybiotyków w hodowli drobiu przyczynia się również do rozwoju alergii u ludzi. Taki efekt wywołują przede wszystkim penicyliny. Pod ich wpływem z niektórych komórek ludzkiego układu odpornościowego zwanych mastocytami i bazofilami wydzielana jest histamina powodująca zaczerwienienie i obrzęk skóry.

Szerokie spektrum działania ma związek o nazwie chloramfenikol. Jego stosowanie również może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu. Wskazuje się tutaj supresyjne (hamujące) działanie na szpik kostny. Ze względu na swoje wysoce szkodliwe działanie lek ten stosowany jest wyłącznie w wyjątkowych sytuacjach.

Substancje tuczące

Termin ten określa substancje, które prowadzą do pobudzenia wzrostu i zwiększenia masy hodowanego drobiu. Należą do nich m.in. hormony płciowe. W Polsce od roku 2004 stosowanie hormonów płciowych w hodowli jest zabronione. Pomimo tego zakazu potwierdzone jednak zostały przypadki nielegalnego stosowania dietylostilbestrolu. Substancja ta przyczynia się do powstawania raka szyjki macicy.

Nie wszystkie substancje tuczące to hormony płciowe. Substancjami takimi są klenbuterol oraz cimaterol. Badania wskazują, że nadużywanie tych związków, prowadzi do odkładania się ich w wątrobie i mięśniach zwierząt. Mają one niekorzystny wpływ na układ krwionośny powodując choroby serca i całego układu.

Słowem podsumowania

W ostatnich latach zaczęto dostrzegać coraz więcej zależności między dietą a kondycją. Z tego powodu, wiele osób wprowadza do swojego życia jak i życia najbliższych coraz to zdrowsze diety. Tymczasem w produktach spożywczych mogą czyhać substancje mogące wywoływać działania niepożądane i toksyczne.

Pomimo, że dawki wielu z opisanych związków chemicznych znajdują się na poziomach narzuconych przez odpowiednie władze krajowe i Unii Europejskiej, to należy mieć świadomość występowania tych związków w żywności.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *